TYPY FARIEB NA VLASY A DOMÁCE FARBENIE

10/31/2017

Dnes nájdeme na trhu množstvo farieb a značiek vlasovej kozmetiky. Ktorú si však zvoliť pre svoje vlasy? Učím sa na skúšky odbornej spôsobilosti a chcem sa s vami podeliť o to, čo je dobré vedieť o farbách na vlasy ako takých. Ako mnohí viete, v novom roku otváram môj salón krásy v Námestove a neviem sa dočkať. V ňom budem pracovať so značkou Schwarzkopf professional.
Spravidla poznáme 4 typy farieb na vlasy a rozdeľujeme ich podľa toho, ako pôsobia na vlas - ako dlho na vlasoch vydržia.


PERMANENTNÁ FARBA NA VLASY

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt schwarzkopf permanentna farbaPermanentné farby na vlasy, ako hovorí ich samotný názov, sú nezmývateľné a farbia vlasy natrvalo. Postupom času  sa môžu vymývať, ale iba o 1 či 2 odtiene. Obsahujú oxidačné činidlo - amoniak a peroxid vodíka (6% - 12%). To znamená, že pigmenty obsiahnuté vo farbe sa vďaka amoniaku sa dostanú hlboko do vlasu. Ide o chemické farbenie.  Amoniak vlas otvorí -napučí- a farba tak môže rýchlo preniknúť do vnútra vlasu (jednoducho povedané), kde sa nachádzajú vlasové pigmenty (melanín). Ten sa zosvetlí a originálnu farbu nahradí odtieň, ktorým chcete vlas zafarbiť. Ak sú vaše vlasy poškodené a suché, tento typ farieb sa neodporúča používať. Avšak je vhodné ich používať na šedivé vlasy, pretože kryjú 100% šedín.





DEMIPERMANENTNÁ FARBA NA VLASY

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt schwarzkopf demipermanentna farba
Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt igora vibranceDemipermanentné farby na vlasy síce obsahujú peroxid, no omnoho slabší ako permanentné farby (1,9% - 4%). Namiesto amoniaku obsahujú iné zložky/činitele. Tieto farby sú k vlasom šetrné, pretože sa uchytia pod vrchným obalom vlasu aj na ňom. Nemajú zosvetľovaciu schopnosť a ich farba pôsobí na vlasoch prirodzenejším dojmom ako pri permanentných. Vydržia 25 umytí (4-6 týždňov) a kryjú len 50% šedín. 







SEMIPERMANENTNÁ FARBA NA VLASY

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt schwarzkopf permanentna farba
Farby bez amoniaku. Tonery, ktoré obsahujú mini molekuly a farbia vlasy len dočasne na max. 10 umytí. Avšak pri kvalitných značkách vydržia dlhšie. Sú vhodné na farbené vlasy, oživenie farby, lesk či zmenu farby pri zosvetlených a svetlých blond vlasoch. Na trhu nájdete rôzne odtiene a značky. Odtiene je možné aj miešať a vytvoriť tak dúhový efekt. Ja som ako príklad použila tie od Igory - Color Worx Intense. Majú intentzívny efekt, vydržia až 20 umytí  a keď sa zmiešajú s bielou farbou, sú nádherne pastelové. 





TEMPORANTNÉ FARBY NA VLASY

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt schwarzkopf demipermanentna farba

Zdroj foto: internet
Dočasné zmývateľné pigmenty vo forme gélov, tužidiel, sperjov, šampónov, pien, špirál, krémov či lakov. Sú bez amoniaku. Dodávajú vlasom jemný nádych farebného tónu a ľahko sa uchycujú na povrchu vlasu a neprenikajú do neho, pretože obsahujú tak veľké molekuly, že vlasovým obalom (kutikulou) neprejdú. Vlasy nepoškodzujú, no ani nekryjú šediny. Najlepšie farbia svetlé vlasy, pre tmavé vlasy sú vhodnejšie farby vo forme sprejov. Zmývajú sa po 1-3 umytiach.

vlasyd

Žiadne komentáre:

Autor obrázkov motívu: MadCircles. Používa službu Blogger.