AKO ODFARBIŤ BLOD VLASY BEZ FARBY

9/05/2013
Mnohé z nás sa trápime farbením nechutne zapáchajúcimi farbami na vlasy. Peroxid nie len že poškodzuje vlasové vlákna, ale škodí aj dýchacím cestám a sliznici nosa. vlasyd

Pri častom farbení vlasov sa stretávam s problémom vypadávajúcich a lámavých vlasov, nehovoriac o pokožke hlavy. Niektoré farby na vlasy dokonca štípu a okrem toho vytvárajú pri farbení a po ňom na pokožke hlavy drobné pľuzgieriky. Že sa vám to ešte nestalo? Nuž, ja som toho živým dôkazom. Preto je vhodnejšie využiť melír, ktorý síce zasiahne štruktúru vlasu, no korienky si zachovajú vitalitu a rovnako pokožka hlavy zostane nedotknutá.

Farby na vlasy

Nie veľmi vhodná voľba pri farbení vlasov z dlhodobého hľadiska. Poznám ženy, ktoré si farbia vlasy na blond celý život t.j. 20-35 rokov. Dôkazom je moja manina, ktorá si už tak dosť jemné vlasy zničila. Vlasy jej postupne začali padať, čo úspešne zakrýva natočenými kučerami. Pokožku hlavy má suchú bez vitality a sviežosti (rovnako aj ja - farbím si vlasy cca 15 rokov). Naposledy som použila farbu  na celú hlavu z novej kolekcie Schwarzkopf. Kde sa podeli tie fajnové farby tejto značky. Odkedy začali experimentovať, využívam už len farby z ich zelenej kolekcie - Natural Colors. Nepáchnu tak ako ostatné, sú šetrnejšie k vlasom a je možné pri správnom používaní dosiahnuť skvelé výsledky - no nie pri každom odtieni (vyskúšala som odtiene od blond až po hnedú).

Napríklad Garnier ani Loreal vlasy nikdy nezafarbili podľa mojich predstáv. Napríklad táto farba je dobrá, ale vôbec nepôsobí na farby vlasov aké sú uvedené vzadu vo vzorkovníku. Je dobré ju použiť na aktické blond až biele vlasy, vtedy chytí ako má. Akurát pôsobí ako šampón. Najskôr zafarbí vlasy na tmavohnedo, po troch umytiach sú ako na obrázku a po 2 týždňoch ste opäť blond. Na tmavší odtieť ako úplne svetlý blond farba nejako nefunguje.
Pred rokmi som sa venovala kaderníctvu ako hobby. Cez ruky my prešlo viac než 300 žien a mužov. Farby skutočne poškodzujú, nakoľko mnohé z nás po farbení nevenujú vlasom obzvlášť vysokú pozornosť o starostlivosti nehovoriac. Preto farby na celú hlavu - pokiaľ si vlasy farbíte pravidelne - neodporúčam.


Melíry

Ako som spomenula, sú šetrnejšie. Ako melír môžeme použiť aj farbu prípadne melír bez amoniaku s 3% peroxidom. Pre plavé vlasy to úplne stačí pre prirodzené zosvetlenie. Melír je vhodné na hlave prekryť mikroténovým sáčkom a cca 10-15min. fénovať na strednej teplote. Pri melíroch s vyšším percentom peroxidu je nutné čas fénovania znížiť - ale to je potrebné pred vyskúšaním konzultovať. Doba fénovania závisí od typu vlasov a výšky percenta peroxidu. Ak to s fénovaním preženiete, vlasy budú suché, zničené. Dokonca pri rozčesávaní polámu natoľko, že môžem zaručiť plnú kefu vlasov a na pleciach zbadáte ich drobné úlomky. Vtedy je potrebné urobiť si kúru na vlasy (klik).

Dary prírody na farbenie vlasov

Najlepšia voľba pre farbenie vlasov. Vlasy ostanú po tomto farbení hebké, nadýchané a bez dotyku chémie nelámavé.

Harmanček = Rumanček kamilkový
Pre jemné farbenie je vhodné použiť odvar tejto bylinky, prípadne ho zmiešať s prírodným šampónom. Ak si prajete výrazniejšie zafarbenie, nechajte odvar koncentrovaný pôsobiť na mokrých čerstvo umytých vlasoch cca 10-20 minút. Vlasy po pôsobení neoplachujte, iba zabaľte do uteráka.
Pozor! Harmanček nie je Margarétka ;)




Kostihoj lekársky a Modrý slez = Slez maurský (malva mauritiana)
S oboma bylinami postupovať ako pri Harmančeku. Doba pôsobenia postačí aj cca 10 minút.
Kostihoj                                        Modrý slez
       





Rebarbora

Pri farbení sa používa jej koreň, ktorého vývar zosvetlí všetky farby vlasov. Pre silnejší efekt zosvetlenia je dobré nechať si vlasy zosvetliť na priamom slnku. Pre jemnejšie zosvetlenie nechajte pôsobiť odvar 10-15 minút a potom opláchnite. Vlasy zabaľte do uteráka.

Citrón

Pre zosvetlenie čohokoľvek je výborným zosvetľovačom citrón v kombinácii s priamym slnkom. Na umyté vlasy naneste šťavu z 1 vyžmýkaného citróna a nechajte pôsobiť na slnku cca 20-30 minút. Najlepšie až do vysušenia vlasov. Citrón je dobré po vyžmýkaní precediť, aby vo vlasoch nezostala dužina.

1 komentár:

  1. Link exchange is nothing else but it is only placing the other person's website link on your page
    at proper place and other person will also do same
    in favor of you.

    Feel free to visit my homepage ... DanilleSLapitan

    OdpovedaťOdstrániť

Autor obrázkov motívu: MadCircles. Používa službu Blogger.