AKO NA SUCHÚ POKOŽKU

9/03/2013
V predošlom blogu som venovala pozornosť strarostlivosti o suché a poškodené vlasy. Čo však so suchou pokožkou? Jednoduchá odpoveď: "Choďte do kuchyne a dajte si kúpeľ...". krasad

Veľmi rada využívam pri starostlivosti o telo jednoduché recepty z prírody od starých mám. Suchú pokožku má po lete hádam každá z nás. Keďže slovo PROBLÉM v mojom slovníku od istého času neexistuje, ani suchú pokožku za problém nepovažujem. 

KROK 1. - Telový peeling s morskou soľou

Pred kúpeľom sa osprchujeme príjemne vlažnou vodou, no pre zachovanie prírodnej starostlivosti nepoužijeme sprchový gel, ale peeling z morskej soli a olivového oleja. Môžeme použiť morskú soľ z lekárne - morská soľ do kúpeľa (stojí cca do 4€, dostať kúpiť aj morskú soľ s riasami a inými prírodnými zložkami) alebo klasickú hrubozrnú kuchynskú morskú soľ (tú používam ja, nakoľko je najmenej chemizovaná). Dve menšie hrste soli nasypeme do misky a zalejeme 2-4 lyžicami olivového oleja. Premiešame rukou a v sprche nanášame krúživými pohybmi v smere hodinových ručičiek (zľava do prava) na celé telo - začíname od zadku a zadnej časti stehien, prechádzame na lítka, brucho, chrbát a hornú časť tela. Najväčšiu starostlivosť venujme dekoltu a stehnám. Táto procedúra bude trvať cca 10minút. Túto zmes môžeme nechať pôsobiť a ponoríme sa do revitalizačného kúpeľa, v ktorom pohyby môžeme opakovať. Soľ sa v kúpeli rozpustí a zvýši tak účinok kúpeľa na pokožku tela.

KROK 2. - Revitalizačný kúpeľ 

Tento recept mi poradila kamarátka, za čo jej veľmi pekne ďakujem. Keď som videla jej hladkú pokožku (pravdaže na plavárni) ihneď som hútala čím to bude. Odpoveď prišla sama, keď sme načali tému beauty.

Do vane si napustíme teplú vodu tak, aby sme boli ponorené celým telom. Do kúpeľa vlejeme pohár olivového oleja alebo 1liter plnotučného mlieka (najlepšie kravské z mliekomatu). Do mliečneho kúpeľa môžeme pridať lupienky ruží, ktoré navodia relaxačnú atmosféru, nádherne prevoňaju kúpeľ a popraskanej pokožke dodajú žiarivú sviežosť. Nakoľko sa jedná o prírodný kúpeľ, neodporúčam používať chemizované parfumované peny do kúpeľa.

      

KROK 3. - Starostlivosť o pokožku po kúpeli

Pokožku po kúpeli opláchneme teplou vodou s jemnou hubkou alebo peelingovou rukavicou - POZOR! Veľmi jemne, pretože sme peeling už absolvovali. Keby sme rukavicou doslova šúchali olej či mlieko z pokožky, mohla by sa pokožka poškodiť a vzniknú červené štípajúce fľaky. 
Telo po sprche neutierame (nešúchame). Uterák jemne prikladáme k pokožke tela.
Po tomto kúpeli sa môžeme namiesto telového mlieka natrieť telovým olejom z lupienkov ruží, no nakoľko je kúpeľ pre pokožku značne hydratačný môžeme tento krok vynechať a použíť tento olej po klasickom sprchovaní, kedy máme pokožku vysušenú a málo sviežu.

Príprava domáceho telového oleja z lupienkov ruží

- 200ml 100% slnečnicový alebo olivový olej 
- za hrsť čerstvých lupienkov ruží (farba akákoľvek - najlepšie z domácej záhradky)


Čerstvé lupienky ruží vložíme do sklenenej fľaše (najlepšie so širokým hrdlhom) a zalejeme panenským slnečnicovým/olivovým olejom. Necháme 3-4 týždne na slnečnom mieste, každý deň pretrepeme. 
Po tejto dobe olej zlejeme a lupienky pomliaždime v mažiarom. Tento telový olej blahodárne pôsobí na popraskanú suchú pokožku, drobné odreniny či ranky na tváry. 
POZOR - Nepoužívať priamo na čerstvú ranu!

Záver

Jednotlivé kroky nemusíme robiť za každú cenu naraz, no pre zvýšenie jednorázového efektu je dobré ich dodržať.

Žiadne komentáre:

Autor obrázkov motívu: MadCircles. Používa službu Blogger.